Igår lanserades den första afrikanska smarta telefonen i Rwanda. Telefonen kommer i 2 modeller, Mara X och Mara Z och kommer att använda Googles operativsystem Android och ha en prislapp på 175 750 rwandiska franc (ca. 1900 kr) respektive 120 250 rwandiska franc (ca. 1300 kr).

Företaget som står bakom telefonerna, Mara Group, beskriver dem som de första ”Made in Africa”-modellerna och ger ett boost till landets ambitioner att bli ett regionalt tekniskt nav. Fabriken, som har kostat 24 miljoner dollar att bygga, invigdes av Rwandas president Paul Kagame i måndags och kommer att ha en kapacitet att tillverka mer än 2 miljoner smartphones per år. Kagame säger att han hoppas på att telefonen ska öka Rwandas smartphone-användning som för närvarande ligger på ca 15%.

Telefonerna kommer att konkurrera med Samsung vars billigaste smartphone kostar 50 000 rwandiska franc (ca 540 kr). Mara Groups vd Ashish Thakkar säger att telefonerna riktar sig till kunder som är villiga att betala mer för kvalitet.

Vi insåg för några år sedan att för att skapa en positiv social påverkan på vår kontinent och på tillväxtmarknader måste vi ha högkvalitativa och prisvärda smartphones

sa Ashish Thakkar under lanseringen.

Mara Phones, ett dotterbolag till Mara Group, har samarbetat med lokala banker och telekommunikationsföretag för att skapa en finansmodell som gör det möjligt för användare att betala för sina telefoner under en tvåårsperiod.