Tänk dig att på bara några dagar kunna bygga ett katastrofsäkert hus av plast som kan stå emot jordbävningar, översvämningar eller extrem värme. Den colombianska startupen Conceptos Plasticos jobbar med en ekologisk lösning som bygger på att man omvandlar avfall till byggnadsmaterial.

Med hjälp av UNICEF kommer Elfenbenskustens regering att öppna en fabrik som enligt uppgift kommer att jobba med Conceptos Plasticos. Så småningom kommer fabriken att återvinna 9600 ton plast per år. Endast i huvudstaden Abidjan går i dagsläget bara 5(!) procent av 280 ton dagligt plastavfall genom en återvinningsprocess.

Denna hållbara modell som omvandlar plastavfall till ”tegelstenar”, likt Lego-bitar förbättrar inte bara infrastrukturen utan den genererar också sysselsättning och nya kunskapsområden för invånarna.

Vi arbetar för att stärka återvinningssamhällen både i Colombia och i Afrika,

säger Óscar Méndez som är en av utvecklarna. Vi kan använda plast som inte alla återvinner eller plast som är svår att bryta ner.

Plasten samlas in av invånarna själva och köps sedan av Conseptos plasticos som omvandlar plasten till byggmaterial.

I samarbete med UNICEF bygger nu Conceptos Plasticos klassrum i Elfenbenskusten. Landet behöver i dagsläget uppskattningsvis 15.000 nya klassrum. Enligt World Economic Forum är målet att bygga 500 klassrum under de kommande två åren.

Läs mer på Conceptos Plasticos Facebook-sida