Teknikföretag som Google och Facebook har som bekant tillgång till stora mängder information om oss användare och information är makt. I dokumentären ”The War on Big Tech – Everything is About to Change” frågar sig YouTube-kanalen ColdFusion om företagen kan hantera den makten på ett ansvarsfullt sätt.

Ett konkret exempel är Facebooks lansering av kryptovalutan Libra. Kan man missköta sig på Facebook och samtidigt få använda deras valuta? Vad händer när företag lägger sig i sådant som tidigare enbart skötts av staten?

Dokumentären tar också upp frågan om dessa jättar blivit så stora att de behöver brytas ner i separata företag för att förhindra en monopolsituation. Facebook äger exempelvis WhatsApp, Messenger och Instagram vilka skulle kunna konkurrera med varandra genom att spendera mer på utveckling, visa färre annonser eller på andra sätt göra sin produkt mer attraktiv för oss användare. Monopolet ligger helt enkelt inte i allmänhetens intresse.

Dokumentären är ungefär en kvart lång.

Tack till Feber.se för tipset.

Här är en direktlänk till klippet på YouTube