Finns det något mer irriterande än att försöka titta på en video med en långsam internetuppkoppling som delas med andra användare? Videon hoppar, buffrar, är pixlig och det kan förstöra upplevelsen av att titta på filmen eller TV-programmet när alla i ditt hus försöker strömma samtidigt.
Nu har ett team från MIT kommit med ett verktyg som hjälper flera personer att dela en begränsad WiFi-anslutning. Teamet har utvecklat Minerva-systemet som analyserar videor innan de spelas upp för att kontrollera hur mycket de skulle påverkas av att de spelas i en lägre kvalitet.

Traditionella protokoll för WiFi-delning delar helt enkelt den tillgängliga bandbredden med antalet användare. Så om du försöker titta på en match i HD på din TV och ett av dina barn försöker titta på en tecknad film på sin smartphone kommer ni tilldelas var och en halva den tillgängliga bandbredden. Det är bra för ditt barn men inte lika bra för dig, eftersom snabbt rörliga videor som sportevenemang lider mer av låg bandbredd än andra typer av videor som tecknat.

Minerva analyserar båda filmerna i en offline-fas för att se vilken som skulle ha nytta av att tilldelas mer bandbredd och vilken som kan klara sig med lägre bandbredd utan att kvaliteten lider. Protokollet tilldelar sedan bandbredd baserat på de olika användarnas behov och kommer att justera sig själv över tid som svar på videoinnehållet som spelas.

I verkliga tester kunde Minerva minska buffringen med 50 procent, och i en tredjedel av fallen erbjuda förbättringar av uppspelningskvaliteten som motsvarade att gå från 720p till 1080p.