Nu finns en ny feature i Instagram stories som tillåter vem som helst att skapa och publicera effekter i Augmented Reality (AR). Du skapar effekterna i Facebooks plattform Spark AR.

Tidigare har Instagram bjudit in enskilda skapare till en stängd betaversion av projektet, men nu har de alltså öppnat upp möjligheten för alla att skapa och publicera AR-effekter. Spark AR är utformat så att vem som helst ska kunna bygga effekter i programmet, oavsett om du har kodvana eller inte. Hemsidan för Spark AR har också en hel del tutorials för att hjälpa dig komma igång.

Publicerar du en AR-effekt till Instagram stories kommer alla de som följer dig att automatiskt få tillgång till effekten när de använder Instagrams kamera. Du kan testa det genom att klicka på effektnamnet i story-inlägget du tittar på.

Samtidigt lanserar Instagram ett galleri av effekterna, vilket kommer att innehålla effekter från framträdande skapare.