Googles hårdvaruavdelning har funnits i tre år. Hittills har deras produkter designats med nyproducerat material, bland har man använt ny plast i tillverkningen av polyestertyger. I samband med att de började jobba på en produkt som kommer att lanseras senare i år tog de beslutet att utforska om det gick att istället använda sig av återvunna plastflaskor i produktionen.

Det har tagit två år för dem att testa och validera det återvunna materialet för att säkerställa att det uppnår Googles design- och tillverkningskrav samt att de kan få tillgång på tillräckligt mycket av det återvunna materialet. Nu har de tagit beslutet att använda sig av det i sin produktion, varje ny produkt kommer att innehålla material som består av en tredjedels återvunnen plastflaska.

Samtidigt rapporterar Google att de jobbar på att minska sina utsläpp från frakten av sina produkter. Genom att byta till frakt via lastfartyg istället för flyg har de minskat sina utsläpp med 40 procent.

Googles hållbarhetsåtaganden

  • År 2020 ska 100 procent av transporten till våra kunder vara koldioxidneutral
  • Med start år 2022 ska 100 procent av Made by Google-produkter innehålla återvunna material, med ambitionen att maximera mängden återvunnet material där det är möjligt.