Raspberry Pi Foundation har släppt en uppdaterad version av deras populära minidator – Raspberry Pi 4. Nu kan man välja om man vill ha 1GB, 2GB eller 4GB internminne. Den billigaste kostar ca 430:- och den med mest kraft drygt 670:- när jag kollar Prisjakt.nu.

Andra uppdateringar är:

  • 1.5 GHz quad-core 64-bit ARM Cortex-A72 CPU
  • Gigabit Ethernet
  • Snabbare trådlös uppkoppling
  • Bluetooth 5.0
  • Två USB 3 och två USB 2.0 portar
  • Stöd för dubbla monitorer
  • Videostöd för OpenGL ES 3.x
  • Videoavkodning i 4Kp60

Värt att veta är att den nu använder micro HDMI och laddar med en USB C-anslutning. Så om man tidigare använt Raspberry Pi och vill uppgradera gäller det att köpa lite nya sladdar eller skaffa adaptrar.

Vad ska man ha den till?

Om man som vi på Bazooka gillar att experimentera och syssla med IoT så har Raspberryn länge varit ett självklart val. Många använder den också som mediacenter eller för att spela gamla spel på med exempelvis RetroPie. Ytterligare ett användningsområde är att använda den för Pi-Hole. Pi-Hole är en mjukvara som körs på en Raspberry Pi för att blockera reklam på ditt trådlösa nätverk. Som så mycket annat i Raspberry-världen så är det gratis men kräver lite intresse och tålamod.