Det har förhoppningsvis inte undgått någon att plast är ett av våra största miljöproblem. Inte nog med att det täpper till våra hav och dödar och utrotar djur – en ny studie visar att vi människor äter minst 50 000 partiklar av mikroplast och andas in samma mängd årligen. Den verkliga summan tros vara många gånger högre. Mikroplaster finns nämligen överallt; i luften, i jorden, i sjöar och hav.

Det finns ingen tvekan om saken: vi behöver hitta en lösning på plastföroreningen. Forskare är i färd med att försöka hitta alternativa former av plast som bryts ned i naturen och därmed inte är miljöförstörande. Vi skrev tidigare om Notpla, förpackningar av växter och sjögräs som löses upp helt naturligt.

Nu har ännu en naturlig plast tagits fram. I ett lab på ett universitet nära Guadalajara i Mexico har forskare hittat ett sätt att använda kaktusblad för att skapa en nedbrytbar plast. Genom att juice:a kaktusbladen och blanda den gröna vätskan med andra naturliga material har de lyckats skapa en nedbrytbar plast.


Foto: Sandra Pascoe Ortiz / fastcompany.com

Kaktus-plasten skulle inte nödvändigtvis sätta stopp för den mängd skräp och plast som hamnar i våra vatten, men den bryts snabbt ned och är inte giftig att äta. Dessutom används fossila bränslen till att skapa vanlig plast. Den här kaktus-plasten är däremot koldioxid-neutral – den mängd koldioxid som utsöndras i produktionen motsvarar det som kaktusen absorberar under tiden den växer.

Forskarna jobbar i skrivande stund med ett företag som är intresserade av att introducera materialet på marknaden.