Igår meddelade Facebook offentligt att de startat Libra Association tillsammans med 27 organisationer världen över för att skapa en ny digital valuta kallad Libra.

Mark Zuckerberg säger i ett uttalande på Facebook att Libras uppdrag är att skapa en enkel finansiell infrastruktur globalt. Ambitionen är att göra det lätt för människor världen över att skicka och ta emot pengar, lika enkelt som du använder Facebook-appen för att skicka meddelanden och bilder.

Parallellt lanseras också ett dotterbolag kallat Calibra som ska bygga tjänster som låter dig skicka, spendera och spara Libra. Till en början skapas en digital plånbok som kommer att finnas tillgänglig i WhatsApp och Messenger, nästa år kommer också en fristående app.

Utöver de verktyg och tjänster som Libra Association och Calibra utvecklar kommer även andra företag att bygga sina egna tjänster för Libra. Bland dem syns Mastercard, Paypal, PayU, Stripe och Visa samt tjänster som Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify och Uber.

Redan nu uttrycker skeptiker och kritiker sin oro för den nya digitala valutan, bland annat för att Facebook upprepade gånger varit i blåsväder gällande användarsekretess. Att koppla samman användares sociala media-närvaro med deras privata ekonomi bedöms som riskabelt. Facebook påstår dock att de inte kommer att koppla samman data från Facebook och Libra. Vidare påpekar kritiker att Libra hittills inte har något stöd från några banker. Detta kan visa sig bli ett problem eftersom Libra kommer att behöva stöd från banker för att kunder ska kunna använda vanliga pengar för att köpa Libra.

Libra drivs av blockchain teknologi och är planerad att lanseras under nästa år.