Instagram meddelade i veckan att de testar nya verktyg för att göra det enklare för användare som fått sina konton hackade att återfå tillgång till sitt konto.

Hackare lurar ofta Instagramanvändare till att klicka på phishing-länkar där de ombeds fylla i sina login-uppgifter. På så sätt får hackaren tillgång till användarens konto och kan byta användaruppgifter som lösenord, telefonnummer och e-postadress för att förhindra den utsatte från att komma åt sitt konto.

Nu testar Instagram att be den som blivit hackad om den e-postadress eller telefonnummer som är associerat till deras konto (eller som användes när de först skapade sitt konto). Instagram skickar då en sexsiffrig kod till användaren som de kan använda för att återfå sitt konto. Instagram säger också att om hackaren även lyckats få tillgång till användarens e-post och telefonnummer så kommer de att ta till ytterligare åtgärder för att förhindra att hackaren kan använda koderna för att komma åt ditt konto från en annan enhet.

I vissa fall ändrar hackare också användarnamn. Skulle det hända dig så kan du vara lugn, ditt etablerade Instagram-användarnamn sitter säkert. Ett verktyg som redan finns tillgängligt för Androidanvändare (och som kommer till iOS nu) är att Instagram inte låter någon annan ta anspråk på ett användarnamn under en viss period efter att det har ändrats.