För fem år sedan lanserade Massachusetts Institute of Technology (MIT) en låda som kunde förvandla en bostad på 18 kvm till en på 55 kvm. Genom ett enkelt knapptryck växte en säng, ett badrum och förvaringsutrymmen fram. Projektet har nu blivit startup-företaget Ori. Idag jobbar de med utvecklare för att integrera den robotiserade tekniken på olika sätt i lägenhetshus.

Sedan två år tillbaka har Ori även satsat på en kollektion av robotiserade möbler tillsammans med Ikea. Det hela har skett lite under radarn. Kollektionen heter “Rognan” och kommer att lanseras i Japan och Hong Kong redan nästa år. Och möblerna kommer att säljas till Ikea-priserna vi är vana vid.

“Rognan” är en L-formad förvaringsenhet som rör sig med hjälp av motorer och en strömbrytare. Den fungerar som en slags rums-avdelare. På den ena sidan av enheten finns en säng som kan rullas in eller ut för att skapa ett sovrum och på motsatt sida finns en liten soffa för att skapa ett sällskapsrum. På båda sidor finns dessutom stöd för Ikeas “Platsa”-system som gör det möjligt att skräddarsy din förvaring med hyllor och lådor.