En ny studie publicerad i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes visar att det är mer sannolikt att män får hjärt-lungräddning (HLR) än kvinnor om de skulle drabbas av en hjärtinfarkt i offentligt sammanhang. Det är 27 procent mindre sannolikt att en kvinna får HLR.

Vad sjutton – vad beror det här på? Enligt studien ska det inte handla om att folk bryr sig 27 procent mindre om kvinnor än män. Dilemmat ligger i brösten. Ja, för hur gör man HLR på en kropp med bröst? Var placerar man händerna? Den här förvirringen och osäkerheten beror till viss del på de dockor som används i de HLR-utbildningar som allmänheten får. De är nämligen inte utformade med bröst.

Nu har byrån Joan Creative i USA bestämt sig för att råda bot på problemet. De har designat ett fäste till dockorna så att HLR-lektionerna kan läras ut på kroppar både med och utan bröst.