WhatsApp, meddelandeappen som används av 1,5 miljarder människor, har haft en svaghet som utnyttjats till att sprida spionprogrammet Pegasus. Pegasus sprids genom att man rings upp via WhatsApp och utan att mottagaren behöver svara installeras mjukvaran. Samtalet försvinner sedan från samtalsloggen.

Pegasus kopierar samtalshistorik, meddelanden (även från krypterade meddelanden), kalenderhändelser och kontakter. Den kan också aktivera kamera och mikrofonen. Det är det Israeliska säkerhetsföretaget NSO Group (vars hemsida ser ut att tillhöra en superskurk i en bondfilm) som pekas för att ha tagit fram och spridit mjukvaran på uppdrag av en extern aktör. I tidigare liknande fall handlar det om regeringar som bevakar sina medborgare och attacken ska i det här fallet bl a. ha riktats mot en Brittisk advokat som arbetar med mänskliga rättigheter i Mexiko.

WhatsApp har släppt en ny version där luckan är tilltäppt, så se till att hålla appen uppdaterad om du vill vara säker på att slippa att bli spionerad på.