Undrar du om ditt barn har åkt på en öroninflammation? Enligt forskare vid University of Washington så kommer det snart att finnas en app för att testa detta. De hävdar att de har skapat ett enkelt test där man med hjälp av sin smartphone och ett veckat papper kan mäta om det finns vätska i patientens öra, ungefär med samma noggrannhet som en läkare.

Appen heter EarHealth och fungerar på så sätt att man ansluter en pappersstrut till mobiltelefonen och därefter börjar mobilen skicka olika ljud via struten in i patientens öra. När dessa ljudsignaler sedan skickas tillbaka plockas de upp av mobilens mikrofon och sedan analyseras ljudet av appens inbyggda algoritm. Baserat på detta kan man sedan få reda på om patienten har en öroninflammation eller inte.

Justin Chan, doktorand vid University of Washington som har varit med och utvecklat EarHealth beskriver tekniken så här:

It’s a little bit like tapping a wine glass. Depending on if the glass is empty or half-full, you’ll get a different sound. So it’s the same principle here.

Eftersom barn är de som är mest utsatta för öroninflammationer (och mindre benägna att kunna berätta om sin smärta), testades appen på 15 st barn mellan 9 och 18 månader. Appen identifierade alla 5 barn som hade öronvätska, medan de fick rätt på nio av de 10 barn som inte hade vätska.

I ett annat experiment fick föräldrar prova att använda appen efter en kort handledning. Noggrannheten blev lika hög som tidigare, och avläsningarna som erhölls av föräldrarna matchade dem som läkare fick när de använde appen. Det verkar alltså inte som att föräldrar kommer ha några problem med att använda appen i hemmet. Och viktigast av allt, barnen i dessa försök verkade inte alls besvärade av att ha tratten i örat.

”Även i utvecklingsländer blir smartphones vanliga. Så om den här appen kan ge läkare noggrannhet på specialistnivå, kan det verkligen förändra hur öroninflammationer hanteras på global nivå”, säger Chan.