Handelskriget mellan USA och Kina har lett till att Huawei blivit svartlistade av den amerikanska regeringen. Bakgrunden är att USA anser att Huaweis telefoner används av Kina för att bedriva spionage. Något som Huawei, inte helt oväntat, dementerar.

Svartlistningen har lett till att Google inte längre kommer att låta Huawei uppdatera sina telefoner med den senaste Androidversionen. Den kinesiska telefontillverkaren kan fortfarande använda en publik version av Android (Android Open Source Project – AOSP) men det gör att uppdateringsfrekvensen försämras avsevärt.

Värst av allt är kanske att kommande telefoner inte kommer ha tillgång till appar så som Play Store, YouTube och Gmail. Om så blir fallet lär det slå hårt mot Huaweis försäljning utanför Kina. Vad det gäller den kinesiska marknaden så blir påverkan antagligen mindre. Googles appar är nämligen redan förbjudna i Kina, något som kanske kastar lite extra ljus på Googles agerande.

Det är Reuters som kommit med nyheten och snart lär vi bli varse om vad Huaweis och Kinas reaktion blir.