Startup:en PassivDom i Nevada, USA, skapar minihus som gör det möjligt att leva helt ”off the grid”, dvs. helt oberoende av det nationella elnätverket. Husen 3D-printas i stora bitar som sedan sätts ihop till minihus som drivs av solenergi från solceller på husens tak. Solenergin kan användas både till att värma upp och kyla ned huset.

Utöver energin till huset från de egna solcellerna på taket genereras vatten via ett system som samlar in fukt från luften runt huset. Du är alltså varken beroende av elnätverk eller någon kommunal vattentillförsel. Dessutom är minihusen de första i USA att ha en dusch med ett internt cirkulärt vattensystem som rengör och återanvänder vattnet i en loop – duschen är utvecklad av ett Svenskt företag som heter Orbital Systems.

De nya PassivDom-husen som just nu produceras i Nevada kommer att gå till beta-kunder i Arizona i år. Det slutgiltiga versionen av husen kommer att lanseras på marknaden redan nästa år.