Dagens laptops blir allt dyrare, men allra dyrast är nog ändå den Samsung NC10-laptop som såldes för 1,3 miljoner dollar igår (cirka 12,5 miljoner svenska kronor). Det var konstnären Guo O Dong som lade ut laptopen på auktion i samband med konstinstallationen ”The Persistence of Chaos”.

Vad är det då som är så speciellt med denna laptop? Den är laddad med sex av de farligaste typerna av skadeprogram (virus) som någonsin spridits på internet: ILOVEYOU, MyDoom, DarkTequila, BlackEnergy, SoBig och WannaCry från 2017 som spreds till fler än 200 000 datorer i 150 länder.

Den sjukt infekterade laptopen utgör dock – tack och lov – inget hot mot internet. Den ska vara helt frånkopplad från internet och köpare av laptopen fick skriva på att de förstod faran som huserar i datorn. Skulle datorn mot förmodan kopplas upp mot internet så ska de allra flesta och enklaste antivirusprogrammen idag kunna identifiera och hantera samtliga av skadeprogrammen.

Köparen av datorn är ett mysterium, till och med de som anordnade auktionen vet inte vem den anonyme köparen är.