Designbyrån AKQA ville göra något ”riktigt ambitiöst” inför Design Week Portland och lät ett system baserat på artificiell intelligens ta fram en helt ny bollsport kallad Speedgate. För att göra detta använde sig AKQA av ett så kallat neuronnät som analyserade data från 400 andra sporter som sedan användes för att generera sportkoncept och regler.

Många av idéerna som kom fram var inte genomförbara. AI-systemet kom t.ex. på sporter såsom ”Undervattens Parkour”, ett ”Exploderande frisbee-spel” och ett annat där spelarna skulle passa en boll fram och tillbaka i varmluftsballonger. Med hjälp av teamet på AKQA begränsade man listan och tog fram tre sporter som man sedan testspelade.

Speedgate går ut på att två lag med sex spelare var möts på ett fält, där de ska sparka en boll i mål efter att först ha lyckats få den igenom en portal i mitten av fältet. Bollen måste flyttas var tredje sekund.

Läs mer här