Det är inte lätt att vara noshörning i dessa dagar. Noshörningarna minskar lavinartat i antal. Inte nog med att deras naturliga miljöer exploateras av människor och att tjuvjägare lurar runt varenda hörn, utan som lök på laxen har de också extremt svårt att föröka sig pga krångliga könsorgan. Vägen fram till honans vagina liknar tydligen en serpentinväg i alperna, vilket gör all typ av befruktning mycket svår att få till, naturlig såväl som inseminering i fångenskap. Med den nordafrikanska vita noshörningen det så illa ställt att det bara finns två honor kvar i fångenskap.

Men hoppet är inte ute. San Diego Zoo och University of California San Diego håller på att försöka rädda noshörningarna, till sin hjälp har de avancerad robotteknik för att kunna navigera rätt och placera foster i surrogatmödrar.

Läs mer om projektet:
https://www.wired.com/story/the-plan-to-save-the-rhino-with-a-cervix-navigating-robot/

Du kan också hjälpa till och sponsra projektet här:
https://crowdsurf.ucsd.edu/project/15202