I used to be a plastic bag

Designstudion Reform Studio som ligger i Kairo, Egypten, har kommit på ett sätt att använda de där 500 miljarder till en triljon plastpåsar som hamnar på soptippen varje år.

Av övergivna plastpåsar väver de tyg på Egyptiska vävstolar. Tyget får sedan bli vackra möbler och mattor. Det plastbaserade tyget kallar de för Plastex och det har redan vunnit dem priser – Reform Studio vann Ro Plastic Prize på Milan Design Week i år.

Plastex är slitstarkt, går att tvätta och skyddar mot sand och damm. Tyget är vackert och färgglatt och finns än så länge i fyra olika mönster – plain (enkel), striped (randig), zebra (zebra-randig) och plaid (skotskrutigt). Plastex har använts för att skapa möbelkollektioner och klä om stolar som finns på många caféer i Kairo.

Plastex och Reform Studios snygga möbler finns än så länge bara till försäljning i Kairo, men designstudion samarbetar även med Ikea till deras nya Afrikanska kollektion för att hjälpa möbeljätten att få in återvunnet material i sina produkter.

Hittills har Plastex gett nytt liv till över 10 tusen plastpåsar ur soptippen. Heja!