The Arch Foundation har drivit ett projekt med syfte att placera ett bibliotek av (typ) mänsklighetens historia på månen.

The Arch Lunar Library består av 100 GB (eller 3 miljoner sidor) text och bilder, lagrat på 25 diskar i minsta möjliga typsnittsstorlek. Mer konkret så består biblioteket av 30 000 böcker, 5 000 språk och hela Wikipedia. För att läsa dem behöver du dock ett mikroskåp.

The Arch Lunar Library skjutsades upp till månen förra veckan i Israels Beresheet Mission. Tyvärr hade farkosten tekniska problem på vägen som gjorde att den stängdes av och startades upp vid sämsta möjliga tidpunkt. Det resulterade i att den kraschade in i månen med en fart på ungefär 480 kilometer i timmen. Och nu vet ingen var exakt någonstans på månen The Arch Lunar Library hamnat.

The Arch Foundation försäkrar dock att själva materialet inte ska ha tagit någon skada av kraschlandningen, diskarna ska vara oförstörbara.

The landing was a little bumpier than expected, but airplane black boxes survive stronger impacts, and our disc is less breakable.

Arch Mission Foundation på Twitter

Nu ber The Arch Foundation allmänheten om hjälp. SpaceIL, den ideella föreningen bakom Beresheet, har delat med sig av ett öppet Google Doc med alla tekniska specifikationer om biblioteket och detaljerna om kraschen. De hoppas att något mattesnille kan hjälpa dem räkna ut var på månen biblioteket har landat.