Det går knappt en vecka utan att vi läser om någon ny säkerhetsläcka hos Facebook. Det här är – tro det eller ej – inte ännu en sådan rapport utan istället goda nyheter i säkerhetsfrågan. Nu i dagarna lanserades en app som känns så i tiden – Jumbo hjälper dig få ordning på dina säkerhetsinställningar i appar som Facebook och Twitter.

Appens grundare, Pierre Valade började utveckla Jumbo efter Cambridge Analytica-skandalen. Det gjorde det tydligt att data vi delade med oss av för flera år sedan (och som vi sannolikt inte längre minns att vi någonsin delat med oss av) plötsligt kan bli tillgänglig många år senare och till en mycket bredare publik än vi någonsin tänkt oss.

Jumbo lanserades för iOS i tisdags (en Android-version är på gång). Till en början kommer du att kunna hantera din data i fyra olika appar genom Jumbo: Twitter, Facebook, Google Search och Amazon Alexa. Jumbo har planer på att utveckla så att du kan hantera dina inställningar och data i Instagram och Tinder också.

Via Jumbo kan du till exempel gå in och rensa bort gamla tweets från fler år sedan eller ställa in att dina tweets ska arkiveras när de blir äldre än en månad. Dina rensade tweets hamnar i ett arkiv i Jumbo-appen.

Jumbo hjälper dig också att enklare navigera de omkring 40 olika inställningarna i Facebook genom att erbjuda dig att ställa in ”svag”, ”medium” eller ”stark” säkerhet på ditt Facebook-konto. På så sätt slipper du själv försöka lista ut hur mycket du behöver ändra i dina inställningar för att uppnå exempelvis en ”stark” säkerhet. Jumbo kan också regelbundet rensa lagringen av dina sökresultat i google och radera inspelade röstkommandon som Amazon Alexa lagrar.

Jumbo begränsas till viss del av API:erna från de appar den hanterar. Just API:erna är något som riskerar att också begränsa Jumbo i framtiden. Pierre Valade säger att han inte varit i kontakt med någon av apparna som Jumbo hanterar under utvecklingsprocessen. Det återstår alltså att se om Facebook, Twitter, Google och Amazon kommer att göra mothugg mot Jumbo. Det hoppas vi verkligen inte och längtar tills Jumbo släpps även för Android.

Här kan du läsa mer om Jumbo från grundaren Pierre Valade och här kan du ladda ned Jumbo till din iPhone.