Jane Manchun Wong hittade nyligen en läckt designprototyp av Instagram. I prototypen har antal likes på bilder tagits bort. Det syns att bilden har fått likes, bara inte exakt hur många. Det här är visserligen en prototyp, men ett medvetet steg från Instagram. De beskriver den potentiella designändringen som ett steg mot att få användare att fokusera mer på det som delas, istället för hur många likes du får på din bild.

Förslaget grundar sig i den växande övertygelsen om att antal likes kan skada vårt psyke. Narcissism, avundsjuka och dålig självbild kan härröra från antal likes i sociala medier eftersom de är en konstant påminnelse om status-hierarkier som skapats av sociala nätverk.

Förhoppningen är att en sådan här förändring ska göra att färre känner att antal likes är en tävling eller att de jämför sig med populära vänner eller kända influencers. Instagram vill att användare ska uppmuntras till att publicera sådant som känns mer autentiskt, istället för att jaga likes.

Det återstår att se om den här designförändringen lanseras. I en kommentar till TechCrunch säger Instagram att de ännu inte testar ändringen, men att de utforskar sätt att minska användares press/stress på Instagram. Värt att nämna är dock att detta inte är första gången som TechCrunch rapporterat om läckta funktioner på Instagram. Och att flera av de läckta funktionerna (som t.ex. videosamtal och musik i Stories) gått till officiell lansering i appen.

Skärmdumpar på designprototoypen av Instagram

Bild från TechCrunch