Swedavia AB rapporterar en minskning i antalet passagerare som passerar genom deras flygplatser. Förra året såg Swedavia svagast tillväxt i passagerarantal på ett decennium.

Samtidigt ökar antalet passagerare hos SJ. Förra året nådde de rekord med hela 32 miljoner resenärer.

Bloomberg rapporterar att ökningen beror på svenskarnas flygskam, dvs. vår skam i att flyga pga den klimatpåverkan det innebär.

Och äntligen har flygbolagen börjat rätta sig efter resenärernas krav på mer klimatsmarta resmöjligheter. SAS (Scandinavian Airlines) har bland annat börjat byta ut gamla flygplansmodeller mot nyare modeller som är mer bränsleeffektiva. De siktar också på att använda mer biobränsle, byter ut sätena mot lättare modeller och uppmuntrar resenärer till att förboka måltider för att minska vikten på flyget och därmed det bränsle som krävs för resan.

Nyligen visade Klimatbarometern 2019, som är utförd av Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, att fler Svenskar (23 procent) väljer bort flygresor för att minska sin klimatpåverkan. Och nästan var femte svensk (18 procent) har valt att ta tåg istället för flyg det senaste året. Dessutom uppger två av fem att de dragit ned på köttätandet för att minska sin klimatpåverkan.

Och Greta Thunberg fortsätter att kämpa för att politikerna ska ta klimatkrisen på allvar. Vi hoppas att klimatångesten fortsätter att påverka i rätt riktning.