Det svenska företaget Doconomy släpper kreditkortet Do Black som håller reda på vilken miljöpåverkan dina inköp gör. Genom en app kopplat till ditt kort mäts konsumtionen och ser till att du inte kan gå över gränsen.

Skiss över hur Do Black fungerar

Så funkar Do Black

Hur mycket påverkar t ex. ditt 20:e par sneakers eller en ny mobil miljön? Nu behöver du inte försöka hålla reda på det själv. Doconomy säger i sin informationsfilm:

In Sweden the average consumer is responsible for approximately 10 tons of carbon emissions each year, 60% of which is linked to consumption.

Vårt handlande påverkar alltså helt klart miljön och spontant känns det här som en intressant tanke om än lite obekvämt. Användarna erbjuds även möjlighet att miljökompensera för sitt handlande. Oavsett vad man tycker om kreditkortet eller inte måste man ändå respektera syftet med Doconomy: Future-proofing life on planet earth. Sämre vision kan man ju ha.

Kortet ska släppas under hösten 2019. Tack till Feber.se för tipset.