Ousmane Bah, en student i New York, stämmer Apple på 1 miljard amerikanska dollar till följd av att han blivit felaktigt anhållen för stöld.

18-åriga Bah ska ha blivit identifierad genom ansiktsigenkännings-teknik som den person som rånat Apple-butiker i flera stater i USA. Enligt stämningsunderlaget ska en detektiv vid NYPD märkt att Bah inte alls såg ut som den misstänkte rånaren och menar att Apples säkerhetssystem identifierar rån-misstänka genom ansiktsigenkänningsteknologi. Apple förnekar dock att de använder sig av sådan teknik i sina butiker, däremot kan det vara så att ansiktsigenkänning användes i efterhand av en tredje part – Security Industry Specialists (SIS) – för att identifiera rånaren.

Bah förnekar givetvis också att det är han som figurerar på bilderna och menar dessutom att han omöjligt kunde ha utfört rånet i Boston eftersom han vid samma tidpunkt deltog vid sin studentbal i Manhattan.

I stämningen på 1 miljard dollar hävdar man att Apple och SIS har orsakat Bah skada genom sina felaktiga anklagelser. Bah anhölls av NYPD i sitt hem klockan 4 på morgonen, vilket ledde till att han missade en viktig tenta som i sin tur påverkade hans betyg.