Om du känt en gnagande oro att du blir avlyssnad via smarta assistenter som Amazons Alexa så har din oro nu blivit bekräftad.

Bloomberg rapporterar att Amazon anställer tusentals personer över hela världen som hjälper dem förbättra Alexa. Det gör de genom att lyssna på inspelningar som snappats upp av Echo i privata hem och på kontor. Inspelningarna transkriberas och kommentarer skrivs till dem.

Alexa och liknande röststyrda assistenter är designade för att hela tiden spela in ljud, detta för att kunna ”lyssna” efter ett s.k. ”wake word”, t.ex. kommandot ”Alexa” (som det är per default) som talar om för assistenten att du vill att den gör eller svarar på något.

Anställda på Amazon som har till uppgift att lyssna på inspelade meddelanden hör alltså mer än bara det som direkt har sagts till Alexa. Sådant du kanske helst av allt inte vill att någon ska höra. Anställda berättar för Bloomberg om både roliga och oroväckande samtal de lyssnat på. Det kan vara privata konversationer, någon som sjunger dåligt eller till och med inspelningar som låter som övergrepp. När medarbetare bett Amazon om rådgivning i de fall där de tror sig hört inspelningar på övergrepp har Amazon sagt att det inte är deras ansvar att ingripa.

Medarbetarna har en intern chatt där de kan diskutera sina erfarenheter med sina kollegor för att avlasta stress från oroväckande inspelningar de hört eller för att hjälpa varandra utreda ett svårtolkat ord. I den interna chatten delar de också med sig av roliga inspelningar de lyssnat på.

Enligt Amazon har de en nolltolerans mot missbruk av systemet och de anställda ska inte ha någon tillgång till information som kan identifiera personen eller kontot från vilket inspelningen kommer.

Syftet med teamet som ”avlyssnar” Alexa-inspelningar är att förbättra Alexas förståelse för mänskligt tal för att bättre kunna svara på kommandon. Till viss del lär sig mjukvaran på egen hand genom att den används, men Amazon menar att viss mänsklig handpåläggning krävs för att hjälpa Alexa förstå och uppfatta vissa ord och kommandon.

Läs mer hos Bloomberg.