När man läser historieböcker så kan man vara säger på en sak: De är fulla med gubbar. Oavsett vilken historisk period man ger sig i kast med så handlar det om skäggiga män och deras bedrifter. Var är kvinnorna? Enligt en tidigare granskning så handlar svenska skolböcker i ämnet historia endast till 15% om kvinnor. Det rör sig alltså om en absurd obalans som dessutom riskerar att cementeras hos kommande generationer genom böckernas innehåll.

Vad kan man göra åt saken? Projektet Lessons in Herstory har gjort en AR-app (Augmented Reality) som helt enkelt lägger in kvinnorna i skolböckerna. Det hela är gjort på en väldigt snyggt och roligt sätt med  animationer och fina illustrationer. Visst borde det här skicka en signal till förlag och författare om att det är dags att tänka om?

Ett annat intressant initiativ på samma tema är instagramkontotot Kvinnohistoria med 47 tusen följare. Här presenterar Marika Eriksson kvinnorna som borde finnas med i historieböckerna i större utsträckning.

Lorraine Hansberry

Lorraine Hansberry, aktivist, dramaturg och författare – En av personerna i kvinnohistorias instagramflöde

Kontot tar upp kvinnor från olika epoker och ämnen. Om du vill veta mer om Marika så kan du läsa en intervju med henne på baaam.se.