IKEA Israel har tillsammans med organisationerna Milbat och Access Israel tagit fram ett underbart koncept som de kallar ThisAbles. Det rör sig om 3D-utskrivna hack som kan användas ihop med IKEAs kollektion. Syftet är att förenkla vardagen för personer med funktionsvariationer på olika sätt. T ex. speglar som visar vad som står högt upp på hyllplanen i bokhyllan Kallax, skydd för glashyllor till bokhyllan Billy (så man inte har sönder dem med rullstolen), magnetiska handtag till duschdraperiet Foljaren, större handtag till luckor, större lampknappar, sängställ till käppen och en massa annat.

Som tekniknörd blir man lite extra glad då ett företag vågar testa något nytt utanför den vanliga produktionen. Särskilt då det handlar om en så här kul och viktig sak. Det vore väldigt intressant att höra vad de tänkta användarna tycker om lösningarna. Jag vet att jag gärna skulle skriva ut en Snap cup (ett ställ för glas som kan monteras på sängen Malm.)

Tack till Feber.se för tipset. Se filmer med alla hacken på IKEA Israels YouTube-kanal.