Nu på fredag (8/3) är det Internationella Kvinnodagen. Dagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation i världen och instiftades 1910 på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Först år 1978 hamnade den 8 mars och internationella kvinnodagen på FN:s lista över högtidsdagar. I år är det dessutom 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och dagen infaller passande nog på en fredag – självklart ska det uppmärksammas och firas! Här kommer vår lista av saker du kan hitta på.

1. Gå på utställningen ”En kvinnas röst” på Hallwylska Museet

På fredag den 8/3 har utställningen ”En kvinnas röst” premiär på Hallwylska Museet. Den handlar om Ebba von Eckarmann i frigörelsens tid. Hon var framstående i kvinnorörelsen och deltog när kvinnor vid sekelskiftet 1900 organiserade sig för att vinna rösträtt. Ebba är dessutom dotter till Wilhelmina von Hallwyls som är grundare av Hallwylska museet.

Läs mer om utställningen En kvinnas röst här.

2. Film och seminarium om mensaktivitsm

UNA Stockholm University bjuder in till film och seminarium om mensaktivism. Kajsa Sedergren föreläser om ett menskoppsprojekt som hon jobbar med i Tanzania och det visas dokumentärfilm om mensaktivism i Sverige. Det är gratis och de bjuder på popcorn!

Läs mer om eventet här.

3. Future is Female hos HIMLA

Future is Female (som startade 2017 för att hylla kvinnor inom företagande samt restaurang och hotellbranschen) gör en take over på Himla på Torsgatan 10 på fredag kl.21-02. Det kommer att festas och firas till förmån för Alla Kvinnors Hus som de håller en insamling för under kvällen. Evenemanget är gratis, Bleccatattoos är på plats och Malin Spång är DJ, dessutom pågår en fotoutställning av Nadja Brečević och det kommer att finnas ett bemannat glitterbås!

Läs mer om eventet här.

4. Besök Stockholms Kvinnohistoriska

Stockholms kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria. De ska bedriva innovativ museiverksamhet utan en egen permanent byggnad. Under mars månad håller de till på Hökens gata 11 där de varje dag har olika aktiviteter såsom föreläsningar, samtal och filmvisningar.

Läs mer och se hela kalendariet här.

5. Författarträff – Marta Breen och Jenny Jordahl som skrivit Kvinnor i kamp

Lyssna till Marta Breen och Jenny Jordahl som berättar utifrån sin aktuella bok ”Kvinnor i kamp” på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan 28. De serverar frukost!

Läs mer om eventet här.

6. Bangs storia 8:e mars-fest!

Tidningen Bang håller traditionsenligt sin 8:e mars-fest på fredag! I år vill Bang ge motståndskraft och inspiration, varje nummer av Bang ägnas därför åt en motståndsrörelse i år och självklart är temat för årets fest Motstånd. I samband med festen ger Bang ut sitt första nummer med tema Kvinnorörelsen. Festen hålls på Nalen och biljetter kan förköpas för att säkra din plats.

Läs mer om Bangs 8:e mars fest här.

7. Silvana Imam – Helig moder Tour

Passande nog uppträder Silvana Imam på Annexet den 8:e mars! Biljetterna kostar 500 kr och konserten drar igång kl.19.

Köp biljetter här.

8. WikiGap Sthlm 2019

Det finns fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på Wikipedia. Den 8:e mars samlas personer världen över till eventet #WikiGap för att lägga till mer innehåll om kvinnliga experter och förebilder på Wikipedia. Eventet arrangeras i omkring 60 länder och har hittills resulterat i fler än 13 000 redigerade artiklar på över 30 språk. I Sverige hålls #WikiGap på KTH Biblioteket i Stockholm.

Läs mer om eventet och anmäl dig här.

9. Metoo for who? Politics of othering, exclusion and invisibility

ABF-huset bjuder in till föreläsning av Nyamusi M. Nyambok från Afrosvenskarnas Riksförbund som pratar om Metoo-rörelsen. Den har tekniskt sett funnits sedan 2006, men först 2017 uppmärksammades den ordentligt. Vad beror det på – varför reagerade världen först efter att en Hollywoodskådis använde hashtaggen för att berätta om de sexuella övergrepp hon utsattes för? Och vad har det gjort för skillnad?

Läs mer och skaffa biljetter här.

10. Temakväll: 150 år av Kvinnokamp på Pocket Shop Götgatan

Pocket Shop på Götgatan har bjudit in de två framstående norska feministerna Marta Breen och Jenny Jordahl som är aktuella med boken ”Kvinnor i kamp”. Boken redogör för kvinnorättsröelsens historia och viktiga milstolpar, med illustrationer av Jenny Jordahl. Under kvällen berättar de om sitt arbete och du får möjlighet att ställa frågor och köpa signerade exemplar av boken. Pocket Shop bjuder dessutom på snacks och dryck.

Läs mer om eventet här.

11. Leading Change – om jämställdhet och en klimatsmart framtid

Stiftelsen Ekskäret och SHERO leaders bjuder på en klimatsmart vegansk frukost och diskussion om hur kvinnor kan leda och skapa förändring för en bättre och mer hållbar värld.

Läs mer om eventet här.

12. Digital manifestation för #lönheladagen

Klockan 16:06 på internationella kvinnodagen hålls en digital manifestation för att sätta press på riksdag, regering och arbetsgivare för jämställda löner. Du deltar genom att dela budskapet i sociala medier.

Läs mer om den digitala manifestationen här.