I hundratals år har Vatikanstatens schweiziska vakter använt en distinkt, starkt färg på sina kläder med bara några mindre förändringar genom åren. I år gör de en stor förändring: den traditionella metallhjälmen – kallad en morion – har ersatts med 3D-utskivna hjälmar.

Uniformerna och utrustningen hos de schweiziska vakterna är genomsyrad av tradition. Den moderna uniformen introducerades 1914 och under årens lopp har Vatikanen behållit de traditionella elementen i uniformen. Förra året meddelade schweiziska vakten att de skulle ersätta den ikoniska hjälmen med en som är tillverkad av PVC, som var lättare, svalare och billigare än sina metallföregångare. De nya hjälmarna väger endast 570 gram jämfört med de gamla som vägde 2 kg. Till skillnad från den äldre modellen som kunde bli så varm i solen att soldaten brände sig så är den nya modellen även UV-resistent och innehåller ventilationsluckor för att hålla soldatens huvud svalare.

Den första leveransen av 98 nya hjälmar levererades till Vatikanen den 22 januari, samma dag som de firade 513-års jubileum för grundandet av vakten. De nya morionerna konstruerades med hjälp av skannade hjälmar från 1500-talet som sedan skrevs ut på bara 14 timmar med en HP 3D-skrivare, i motsats till de äldre metallhjälmarna, som tog nästan 130 timmar att tillverka.

3D-utskrift har kommit långt under det senaste decenniet, och det här är ett intressant exempel på hur det kan vara användbart i vardagen. Visst har 3D-utskrifter använts i allt från att bygga hus till delar för raketmotorer men den här prylen är inte lika dramatisk, det är ett bra exempel där tekniken kan förbättras på ett befintligt objekt samtidigt som den behåller sin traditionella design och stil.