Vad händer med ditt Facebook-konto då du dör? Det kanske inte är en fråga man ställer sig varje dag, men vill man underlätta för sina anhöriga så finns det faktiskt saker man kan göra. Det kan vara besvärligt för dina anhöriga att bevisa för Facebook att du gått bort och att de behöver få kontroll över kontot, för att exempelvis göra om din sida till en minnessida eller ladda ner innehållet så att det inte tas bort.

Det du behöver göra är att ange en ”efterlevande kontaktperson” (Legacy Contact på engelska). Personen ifråga måste vara minst 18 år och kan t.ex uppdatera din profilbild och begära borttagning av kontot. Kontaktpersonen kan inte logga in på kontot, läsa dina meddelanden eller ta bort/lägga till vänner.

Instruktioner för hur du lägger till en efterlevande kontaktperson (hämtade från Facebooks support):

  1. Klicka på den svarta pilen längst upp till höger i Facebook och välj Inställningar.
  2. Klicka på Hantera konto.
  3. Skriv in en väns namn och klicka på Lägg till.
  4. Klicka på Skicka för att berätta för din vän att han/hon nu är din efterlevande kontaktperson.

Här kan du läsa mer om vad en efterlevande kontaktperson kan göra här.