I fredags hade vi en AW på Bazooka där vi bland annat ”sjöng” karaoke. När jag på måndagmorgonen surfar in på The Verge och hittar ett test där man kan mäta hur tondöv man är känns det som att universum försöker säga mig något.

Det är avdelningen för psykologi vid Harvard som har tagit fram fyra olika test som man gör med sin dator och ett par hörlurar. Det första testet går ut på att man lyssnar på en ton och sen ska avgöra om nästa ton är högre eller lägre. Jag har påtagligt svårt att märka när tonen går ner. Det här testet handlar just om hur tonsäker man är. De övriga har lite andra inriktning.

Test nummer två går ut på att man ska lyssna på en okänd låt och försöka lista ut vad låten hör hemma i för sammanhang. Är det en vaggvisa eller nåt man dansar till? Musiken kommer från olika kulturer och är inget jag hört tidigare.

Det tredje testet går ut på att man ska avgöra om ljudet man hör är riktat mot vuxna eller barn. I vissa fall är det enkelt men ibland får man tänka ett extra varv.

Det fjärde och sista testet är hyfsat svårt. Man får lyssna på en synthversion av en låt, tolka vad låten handlar om och sedan höra den i original och jämföra hur lika de är. Musiken kommer från olika kulturer och är inget man hört innan.

uppdatering: Testen verkar funka bäst på Chrome.