Ja, det är verkligen så allvarligt som det låter. Buggen innebar att när du ringde upp någon kunde du höra personen utan att den personen visste om det. För mottagaren såg det ut som ett vanligt inkommande samtal. För att framkalla buggen ringde man upp en iPhone-kontakt, svepte upp från botten och valde ”Lägg till person” och där fick man ange sitt eget telefonnummer. Då skapades ett gruppsamtal där du hörde den andra personen. Enligt 9to5mac.com ska man tydligen även ha kunnat ta emot video om mottagaren tryckte på power-knappen från låsskärmen.

Apple säger att buggen ska åtgärdas under veckan och har tydligen tagit bort möjligheten till gruppsamtal under tiden som de försöker lösa problemet. Så när vi på Bazooka försöker tjuvlyssna på varandra nu under tisdagen går det inte. Även om det åtgärdades snabbt så får man säga att den här typen av buggar utgör ett allvarligt hot mot den personliga integriteten då de dyker upp. Man behöver inte vara Edward Snowden för att bli fundersam på hur lätt det är att avlyssna andra människor när vi ständigt är uppkopplade och tar våra telefoner med oss överallt.