Papperstidning eller sociala medier, var får du dina nyheter?

För första gången någonsin är sociala medier mer populära nyhetskällor än papperstidningarna. En ny studie från Pew Research visar att fler Amerikaner får sina nyheter från sociala medier än från papperstidningar.

20 procent av de tillfrågade säger att de ”ofta” får sina nyheter från sociala medier, medan 16 procent säger att de ”ofta” får sina nyheter från printade nyhetstidningar. Bland de yngre tillfrågade (18-29 år) är det ännu fler (36 procent) som svarar att de får sina nyheter från sociala medier.

Tv är fortfarande den mest populära källan till nyheter, 49 procent av de tillfrågade säger att de håller sig uppdaterade på nyheter via tv. Det är dock en minskning från 57 procent år 2016. Nyhetssidor på webben ökar också i popularitet – 33 procent i år jämfört med 28 procent för två år sedan.

Sociala mediers ökade popularitet som nyhetskälla kan anses något oroväckande. Sociala medier är nämligen en alltmer populärt kanal för att sprida falska och missvisande nyheter. I oktober i år hittade Twitter 10 miljoner fejkade konton i Ryssland och Iran, vilka spred missvisande information. Liknande fejkade konton var också aktiva på Facebook och Instagram med syftet att publicera falsk information för att påverka det amerikanska valet.

Läs mer här