Kvinnor världen över har gått ut i protest via sociala medier under hashtaggen #ThisIsNotConsent.

Protesten började i Irland efter att en irländsk man åtalad för våldtäkt mot en 17-årig flicka frikändes. I sin slutplädering bad den åtalade mannens advokat juryn att ha i åtanke att flickan hade på sig stringtrosor med spets vid tillfället, och menade på att detta var bevis på att flickan ville ha sex med mannen.

Advokatens uttalande om flickans klädsel som ett bevis för hennes medgivande har gjort kvinnor världen över rasande. Nu delar personer bilder på sina spetsunderkläder under hashtaggen #ThisIsNotConsent för att visa sitt motstånd till advokatens uttalande.

Den irländska politikern Ruth Coppinger visade också sitt stöd i parlamentet i tisdags där hon – i samband med att hon tog upp rättegången – plockade fram ett par spetstrosor ur sin ficka och visade upp dem för parlamentet.