Forskare vid New York University har lyckats skapa fingeravtryck som kan lura biometriska indentifieringssystem, såsom fingeravtrycksläsaren på din smartphone. Med hjälp av artificiellt genererade fingeravtryck imiterades fingeravtryck som kunde användas för att lura identifieringssystemen.

Fingeravtrycken forskarna skapade var så pass bra att de lyckades lura systemet vid vart femte försök.

Men, ett fingeravtryck är väl unikt? Ja, men anledningen till att man lyckats lura systemen med fejkade fingeravtryck beror på att fingeravtryckssensorerna enbart skannar delar av en användares fingeravtryck. Det gör dem alltså mindre distinkta än det faktiska fingeravtrycket.

Fingeravtryck används i allt större utsträckning för identifikation. År 2017 hade mer än 50 procent av nya smartphones sensorer för fingeravtryck. Det forskarna har lyckats göra är alltså oroväckande då det visar på möjligheten att lura sig in i system med fejkade fingeravtryck genererade med hjälp av maskininlärning.