I helgen som gick meddelade Facebook att man haft en säkerhetsbrist som lett till att 90 miljoner konton blivit eller har varit i riskzonen för att bli kapade. Det är inte första gången, och tyvärr förmodligen inte den sista, som personuppgifter för en stor mängd Facebook-användare hamnat i orätta händer.

Kanske var det ingen slump att Tim Berners-Lee, som skapade webben, valde samma helg för att lansera sitt nya projekt som går ut på att se till så att internetanvändare själva ska kunna styra vem som har tillgång till deras personliga data.

Systemet, som Berners-Lee jobbat på sedan en tid tillbaka, är decentraliserat och gör det därför i teorin svårare för obehöriga att komma åt stora mängder data. Detta eftersom det inte räcker med att ta sig in i ett enda system för att få tillgång till en mängd användaruppgifter.

Solid, som systemet kallas, är ingen given succé. Det återstår så klart att se om utvecklare väljer att använda plattformen istället för den vanliga centraliserade modellen, särskilt med tanke på att det ofta finns stora pengar i att som företag själv ”äga” datat. Det som ändå talar för att detta kan bli något är att det är just Tim Berners-Lee som styr projektet, och att internetanvändare möjligen tröttnat på att stora företag slarvar med personuppgifter.