Low-Tech Magazine – en webbplats om teknik med fokus på energi – lanserade en ny webbplats förra månaden. Och den drivs av solceller.

Webbplatsen ligger på en egen solcellsdriven server som står på grundaren Kris De Deckers balkong i Barcelona. Och ja, precis som du kanske tänker just nu så stämmer det att ett par dagars molnigt väder över Barcelona skulle innebära att webbplatsen går ned.

Det mesta har gjorts för att minska energibehovet från webbplatsen. Innehållet består av statiska dokument, bilderna är komprimerade så att de ska ta så lite utrymme som möjligt, logotypen är en unicodesymbol och typsnittet är det som är förinställt i din webbläsare.

Utöver komprimerade bilder och statiskt innehåll har Low-Tech Magazines webbplats varken annonser, cookies eller tredjepartsappar som spårar användarna. Det reducerar webbplatsens energiavtryck och gör också att den laddas tio gånger snabbare än de webbplatser vi är vana vid att se idag.

Det kanske låter som en kul grej, men utgångspunkten för Low-Tech Magazines redesign grundar sig i att medvetandegöra det faktum att vår tids konstanta användande av teknik och internet kostar mycket energi. Förhoppningen är besökare ska tänka på att använda sig av mindre energi och reflektera mer över hur vi konsumerar information.