I veckan meddelade Google att de – under de nästkommande 10 månaderna – kommer att stänga ned Google+. Beslutet beror dels på bristande intresse för tjänsten men också på ett säkerhetsfel som ska ha blottat användares profildata. Sedan mars i år ska säkerhetsfelet ha rättats till, men det är alltså först nu som Google meddelar att säkerhetsfelet existerat.

Google+ kommer dock fortsätta att vara tillgänglig för företagskonton. Ny funktionalitet och nya tjänster är planerad för att göra Google+ till ett socialt nätverk för företag. Google kommer också att se över sina övriga tjänster och uppdatera tillstånd och regler för hur utvecklare får använda sig av Googles API och vilken data de får tillgång till.

Trots striktare regler för att minska övervakandet från tredjepartsappar och tjänster kvarstår det faktum att Google själva har mycket insyn och tillgång till användares privata data via deras olika tjänster så som Gmail, Chrome, YouTube och Google sök.