Konceptet 3D-utskrift är fantastiskt. Att kunna ”skriva ut” sina ideér låter ju idealiskt eftersom det gör att människor kan komma med alla möjliga slags unika ideér som annars skulle ha varit svårare att skapa och tagit längre tid. Tidigare i år kunde man t.ex. se hur amerikanska marinsoldater använt 3D-utskrift för att bygga betong-baracker på 40 timmar, ett jobb som annars skulle ha tagit 5 dagar att slutföra.

Nu har teamet MX3D i Holland meddelat att deras 3D-utskrivna stålbro är klar för installation och den förväntas installeras i Amsterdam efter den nederländska designveckan som kommer att äga rum i slutet på månaden. Detta är dock inte den första 3D-utskrivna bron i Nederländerna. Förra året skapades även en betongbro för cyklister.

Den nya 3D-utskrivna stålbron inte bara en vanlig bro. Teamet på MX3D har samarbetat med Alan Turing Institute i Storbritannien som har installerat en mängd sensorer i bron. Dessa sensorer hjälper till att samla in olika data, såsom trafik m.m. vilket kommer att hjälpa till att övervaka bron och söka efter eventuella säkerhetsproblem. Man tror att denna data kan användas i framtiden för att utforma liknande broar.

Läs mer här