Veckans stora sociala media-drama började i måndags när nyheten kom att Instagrams grundare, Kevin Systrom och Mike Krieger, lämnar Instagram.

Utträdet kommer något hastigt och lustigt och det snackas om att Systrom och Krieger ska ha fått nog av Facebooks petande i Instagram och dragit sig ur.

För sex år sedan köpte Facebook Instagram och sedan dess har team från de båda sociala media-företagen samarbetat. Till en början ska Instagram ha fått fortsätta utveckla sin plattform utan större inflytande från Facebook, men i takt med att användarengagemanget minskat hos Facebook har företaget fokuserat mer och mer på Instagram, där användarna finns kvar. Det är alltså den här ökade inblandningen från Facebook som ska ha gjort att Systrom och Krieger fått nog.

I sitt uttalande på Instagrams blogg hintar Systrom och Krieger om att de kommer att utforska sin kreativitet och bygga något nytt. Vad exakt de kommer med härnäst finns ännu inga detaljer kring, men en sak är säker – Systrom och Kriegers utträde markerar en övergång till Facebooks kontroll av plattformen och därmed också slutet på Instagram såsom vi idag känner till det.