Du har säkert hört talas om ”FOMO” eller ”Fear of missing out” som handlar om rädslan för att missa något. Vårt växande beroende av att ständigt öppna telefonen, kolla meddelanden eller nya inlägg i appar som Instagram och Facebook är exempel på FOMO. Ett pling i telefonen och vi kan inte låta bli att genast kolla vad det är.

Allt fler företag börjar engagera sig i att hjälpa oss minska vårt beroende. Senast i ledet är Google som lanserar ett kit för välmående i sina Pixeltelefoner. Funktionaliteten kommer att finnas tillgänglig för användare av Pixeltelefoner med operativsystemet Android P ”Pie”.

Välmåendepaketet ger dig bland annat möjlighet att se hur många gånger du har låst upp din telefon och hur mycket tid du ägnat åt din telefon under en dag. Du kan också aktivera ett ”varva ned”-mode vilket gör att din telefon gradvis får en obehaglig grå ton ju närmare du kommer sovdags. Och kanske bäst av allt – en app-timer som gör att du kan sätta personliga begränsningar på hur lång tid du får använda en viss app per dag.

Den nya funktionaliteten bygger på tre års studier som Google gjort i länder över hela världen. Oavsett vilket land de undersökte, såg de en röd tråd bland användarna – de känner en ilska mot sina telefoner. I Japan fann de att många tagit till en intressant lösning – att byta ut sin smartphone mot en enklare telefon, utan tillgång till moderna appar. Och resultatet var att dessa personer var mycket lyckligare än användarna av smartphones laddade med appar!

Det är just det här Google har som vision för den nya funktionaliteten – att vi ska kunna känna ”Joy of missing out”, en glädje i att inte ständigt känna ett behov av att sitta fastlimmad vid telefonen.