Lite i smyg har Instagram lanserat betalningar i appen. Än så länge är det bara några få användare som fått den nya funktionen som gör det möjligt att koppla sitt kreditkort till sitt Instagramkonto, ange en säkerhetskod till kortet och sedan köpa eller boka tjänster från olika företag, utan att lämna appen.

Till att börja med verkar det i huvudsak vara tjänster som är fokus för nya funktionen, dvs. bokningar av till exempel frisör- och restaurangbesök. Men Instagram säger att det i framtiden även ska gå att boka biobiljetter. Kanske kommer funktionen så småningom även att kopplas till Instagrams ”shoppable tags” som i dagsläget skickar användaren till produktens hemsida för köp. Detta skulle kunna gynna företag som ofta ser kunder avbryta mitt i köpprocessen – med köp direkt i appen skulle kunder smidigt kunna klicka hem produkter utan att behöva skickas till en extern webbplats.

Än så länge verkar det fåtal användare som fått den nya funktionen vara begränsade till USA. Vi följer utvecklingen.