Techvärldens stora snackis – time well spent – handlar kort sagt om att bli mer medveten om hur mycket av vår tid vi egentligen tillbringar scrollandes genom olika flöden på våra smartphones och datorer, samt hur vi mår av att tillbringa så mycket tid åt just detta.

Under Googles I/O konferens som hölls nyligen presenterades nya funktioner som kommer i Googles Android P vilka kommer att göra det enklare för användare att få överblick av hur mycket tid de tillbringar i olika appar på sin smartphone.

Instagrams VD Kevin Systrom meddelade nyligen att även Instagram hakar på ”time well spent”-trenden och utvecklar funktionalitet i Instagramappen som ska hjälpa dig hålla koll på hur mycket tid du ägnar åt att scrolla igenom appens oändliga flöde av bilder. Vi har tidigare pratat om att många appar är uppbyggda utan så kallade ”stopping cues”, dvs. någon slags indikation på att vi kanske borde ta en paus, lägga ifrån oss telefonen och ägna oss åt någonting annat. Instagram är ett exempel på just detta. Kanske kommer vi att bli bättre på att pausa från Instagrammandet om vi blir mer medvetna om hur mycket tid vi ägnar åt appen.