Apples gamla trotjänare och allt-i-ett-dator har redan funnits i 20 år. Från GH3 till Imac Pro. Den första Imac-modellen presenterades av Steve Jobs i maj 1998, i augusti fanns den tillgänglig i butik för allmänheten att börja konsumera. Den var då en helt ny typ av dator och även en början på ett nytt Apple. Sedan dess har en rad nya generationer av Imac gjort sitt avstamp på marknaden.

Initialt skulle den nya datorn döpas till ”Mac Man” men det slutliga valet blev istället Imac. Under senare år har ”I:et” blivit synonymt för en rad av Apples konsumentprodukter. Bokstaven står egentligen för internet men även individualitet och innovation.

Den första Imac-modellen visade på en ny riktning Apple tog. Den saknade nämligen nästan alla typer av ingångar en persondator brukade ha, även ingång för disketten slopades. Detta blev istället Apples första dator med usb. Designen stod Apple-legenden Jonathan Ive för. Den var unik genom sin något bulliga och vänliga form tillsammans med en yta gjord av kombon genomskinlig och blågrön plast. Självklart fanns  även en matchande mus att investera i. Priset på den första Imac-versionen låg på cirka 12 000 svenska kronor.

Man kan säga att persondatorn var pånyttfödd och dessutom under den tid då internet nådde ut till allt fler hushåll.

Läs mer