Den här veckan pågår Googles årliga utvecklarkonferens I/O. Under konferensen presenterades en uppdatering till Googles virtuella assistent, Duplex.

Det som gör den nya versionen av Duplex intressant är att den kan utföra s.k. ”real world” telefonsamtal. Med det menas att den kan ringa till exempelvis en frisör och boka in en tid åt dig och den gör det med mänskligt tal, inklusive typiska förekomster av utfyllnadsord och ljud såsom ”ehm” och ”mmm-hmm” för att verka mer mänsklig.

Googles VD Sundar Pichai spelade upp två telefonsamtal under I/O, från en virtuell assistent till en frisörsalong respektive restaurang. Av dessa exempel att döma verkar personen på den andra änden av telefonen inte upptäcka att det är en robot de pratar med. Funktionen har dock redan fått en hel del kritik för att många anser att Google helt bortsett från etiken i detta.

Den nya versionen av Googles virtuella assistent kommer att finnas tillgänglig för allmänheten senare i år. Jobbar du på till exempel frisörsalong eller restaurang kan det hända att du inom en snar framtid tror att du talar med en verklig person i telefon, men i själva verkar är det en dator som ber om en klipptid.

Vad tycker du om att Google utvecklar sin virtuella assistent till att tala mer som en verklig människa?