Vi har tidigare skrivit om den virtuella influencern Lil Miquela, vars Instagram-konto har nästan 1 miljon följare. Miquela sägs vara 19 år, klär sig i outfits från några av världens främsta designers och jobbar med modetidningar. Nu har hennes konto blivit hackat – av en annan virtuell avatar.

Hackaren/avataren kallar sig själv Bermuda och verkar, förutom att vara klimatförnekare, positionera sig tvärt emot Miquelas budskap om öppenhet, tolerans och multikulturalism. Även Bermudas avatar speglar detta; Miquela sägs ha brasiliansk-spansk påbrå medan Bermudas blonda hår och blåa ögon anspelar på det ”traditionella vita” USA. Inte föga förvånande verkar ett AI-företag som år 2016 stödde Donald Trump i presidentvalet stå bakom Bermuda.

Läs mer hos TechCrunch

Notering: Miquelas Instagram-konto verkar nu vara återställt, se Bermudas eget konto här.