Igår kväll skickade NASA upp en SpaceX Falcon 9 raket med satelliten TESS ombord. TESS är en ”Transiting Exoplanet Survey Satellite”, alltså en satellit som granskar och söker efter planeter i yttre rymden, utanför vårt solsystem.

TESS kommer att ligga i omlopp de närmsta två åren och leta efter nya planeter som liknar jorden. NASA hoppas kunna hitta planeter med egenskaper som gör det möjligt för oss människor att leva där.

Däremot kan undersökningarna inte påbörjas riktigt än, det kommer att ta ett tag för TESS att nå dit satelliten behöver vara för att börja arbetet. De närmsta veckorna kommer TESS att resa genom en serie längre omlopp för att nå månen. Därifrån nyttjas månens gravitation för att ge TESS en liten skjuts vidare på ett 13,7 dagar långt omlopp runt jorden. Till sist testas och checkas utrustningen under 60 dagar innan arbetet kan påbörjas.

Vi följer utvecklingen med spänning!