Amazon bygger tre datacenter i Sverige och tar därmed de första stora kliven in i landet. Givetvis går det redan nu för oss i Sverige att handla från Amazon och ta del av deras enorma utbud och tjänster, men Amazon har som mål med byggandet av anläggningarna att göra Stockholm till en av regionerna med snabbast hastighet för Amazons molnkunder.

Anläggningarna kommer att byggas i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm nästa år och etableringen innebär ytterligare press på Svenska företag att stärka sin digitala kompetens och närvaro.

I USA har Amazons lojalitetsprogram Prime blivit mycket framgångsrikt. För 99 dollar om året får lojalitetskunder fri snabbfrakt, rabatter och förtur till reor. Dessutom ingår streamingtjänster liknande Spotify och Netflix i Prime-medlemskap. I USA är Amazon så pass stort att allt fler kunder gör en sökning direkt i Amazon än via en sökmotor såsom Google när de är ute efter att handla något.

Sedan tidigare har liknande storskaliga företag såsom Facebook och Google etablerat en fysisk närvaro i Sverige – Google har kontor i Stockholm och Facebook har en serverhall i Luleå. I och med byggandet av datacenter i Sverige inrättar således också Amazon en fysisk närvaro i landet – vad tror ni, kan det här vara början på en ännu större etablering för Amazon i Sverige?

Bild: Kollage med bild av imgix/Unsplash